WordPress säkerhetsuppdatering 5.4.2 släpptes i natt

Natten mellan 10 och 11 juni 2020, svensk tid, släpptes säkerhetsuppdateringen WordPress 5.4.2. Denna version är samtidigt en underhållsversion med en hel del mindre korrigeringar och förbättringar. Samtidigt släpptes motsvarande säkerhetsuppdateringar för en lång rad tidigare versioner av WordPress.

Normalinställningen i WordPress är att säkerhetsuppdateringar installeras automatiskt. Men om din webbplats använder kontrollerade versionshantering eller liknande kan er organisations webbansvarige eller utvecklare behöva se till att uppdateringen görs så snart som möjligt.

Mer information finns i den officiella notisen om version 5.4.2 (engelska)

WordPress 5.4.1 säkerhetsuppdatering

För ett par timmar sedan släpptes en säkerhetsuppdatering för alla versioner av WordPress från 3.7 till 5.4.

Om din webbplats använder standardinställningar kommer den att uppdateras automatiskt. Om din webbplats av någon anledning inte installerar mindre uppdateringar automatiskt bör du snarast se till att uppdatera själv.

Mer information om säkerhetsuppdateringen finns i ett inlägg på den globala webbplatsen för WordPress (på engelska).

WordPress 5.4

WordPress 5.4 ”Adderley” släpptes 31 mars.

Denna version innehåller inga stora nyheter, utan snarare en rad mindre förbättringar. Några nya typer av block har lagts till i blockredigeraren, och hanteringen av olika typer av media har gjorts mer enhetlig. Dessutom innehåller denna version några förbättringar inom hanteringen av personliga data (sessionsinformation ingår nu vid export av användardata, t.ex.).

Som vanligt uppdaterar du enklast via uppdateringsfunktionen i adminpanelen i din WordPress-installation.

Läs mer om utgåvan i https://wordpress.org/news/2020/03/adderley/. Om du stöter på problem, börja med att kolla https://wordpress.org/support/topic/read-this-first-wordpress-5-4-master-list/.

WordPress-träff i Norrköping tisdagen 3 mars

Norrköping återupptar sina WordPress-träffar med en ”meetup” tisdagen 3 mars. Du är välkommen om där intresserad av/använder/arbetar med WordPress. Det blir mingel och ett par korta föredrag. Mötet är gratis men du behöver anmäla dig i förväg. Mer information och anmälan: https://www.meetup.com/WordPress-Norrkoping/events/268530694/

2019 års enkät för WordPress-användare och -utvecklare

Bild av användaren 200 DegreesPixabay

Nu har årets enkät till användare och utvecklare öppnats! Om du använder WordPress, eller om du arbetar med WordPress, ber vi att du berättar om dina intryck.

Det tar bara några minuter att fylla i enkäten (på engelska) och resultatet ger oss goda insikter i hur WordPress används. I år finns enkäten för första gången på 5 extra språk: franska, tyska, japanska, ryska och spanska. Vi tackar de frivilliga i volontärnätverket som har hjälpt oss med översättningarna!

Enkäten kommer att vara öppen i 4 veckor och resultatet kommer att publiceras i bloggen https://wordpress.org/news/ Alla uppgifter hanteras anonymt – inga e-postadresser eller IP-adresser kommer att kopplas till några av de publicerade resultaten. Du kan läsa mer om hur WordPress.org hanterar personuppgifter m.m. i integrititetspolicyn.

Nytt konferensspår om WordPress och PHP på Internetdagarna

Måndagen den 25 november 2019 kommer WordPress att vara ämnet för ett av spåren när Internetdagarna genomförs i Stockholm.

Dagen kommer att handla om WordPress, PHP och några av de underliggande teknikerna. Spåret har stort tekniskt djup och riktar sig först och främst till dig som är utvecklare. (Obs! Alla presentationer i spåret kommer att vara på engelska.)

Talarna är:

  • Hanna Smith som kommer att tala om hur man minskar koldioxidutsläppen från sin hemsida.
  • Daniel Stenberg, som pratar om HTTP/3 och hur detta förändrar saker och ting.
  • Åsa Rosenberg som ger oss ett djupt dyk in i the WordPress Security Ecosystem.
  • Derick Rethans, Release Manager för PHP 7.4, kommer att prata om the state of PHP.

Internetdagarna

Internetdagarna är en två dagar lång konferens med fokus på just internet. De olika spåren visar en stor bredd och ger ett innehåll som passar de flesta. Utöver de separata spåren bjuds det på gemensamma keynotes (huvudpresentationer), t.ex. Danah Boyd och David Rowan. 

Praktiskt

Konferensen kommer att hålla till på centralt belägna Waterfront Conference Center i Stockholm.

Mer information och biljetter

Läs hela programmet.

Gå till biljettförsäljningen.

WordPress har tidigare funnits representerat på Internetdagarna i form av WordCamp Stockholm 2016 och WordCamp Stockholm 2017.

Säkerhetsuppdatering av WordPress 5.2 och tidigare versioner

Natten till idag (torsdag 5 september 2019) publicerades WordPress 5.2.3, som innehåller korrigeringar av ett antal säkerhetshål i WordPress. Samma uppdateringar har även rullats ut för en lång rad tidigare versioner av WordPress (5.1, 5.0, 4.9, 4.8, 4.7… 3.7). Mer detaljerad information (på engelska) finns i den officiella notisen.

Standardinställningen i WordPress är att mindre versioner (vanligtvis säkerhetsuppdateringar) uppdateras automatiskt. Men det är ändå god idé att kontrollera att din webbplats använder den senaste versionen. När du befinner dig på din egen webbplats (och är inloggad) kan du klicka på WordPress-symbolen längst upp till vänster i verktygsfältet för att se vilken version du har.

Om din webbplats av någon anledning inte uppdateras automatiskt (du kanske använder något system för versionskontroll, t.ex.) bör du planera för en uppgradering så snart som möjligt, i och med att själva uppdateringen innebar att felen som korrigerades nu är offentliggjorda och mindre nogräknade personer kan försöka att utnyttja dessa sårbarheter.

Om du fortfarande använder en tidigare version av WordPress (t.ex. 5.1, 5.0, 4.9, med flera) rekommenderar vi starkt att du försöker uppdatera till den senaste versionen av WordPress. Observera dock att om du använder PHP tidigare än 5.6 måste du börja med att uppdatera PHP (helst till version 7.3 eller 7.2). Om ditt tema eller något av dina tillägg inte fungerar med de aktuella versionerna av PHP är det hög tid att åtgärda detta nu, eftersom WordPress-kärnan i någon av de närmast kommande versionerna inte längre kommer att fungera med PHP 5.6.

(P.S. Om anledningen till att du inte använder senaste versionen av WordPress är att du av någon anledning inte kan använda blockredigeraren kan du enkelt behålla den klassiska redigeringsmiljön, TinyMCE, genom att installera tillägget Classic Editor.)

WordPress Translation Day 11 maj 2019 – resultat

I lördags (2019-05-11) genomfördes WPTranslationDay för fjärde gången: 24 timmar med ”live” videopresentationer om internationalisering, lokalisering, översättning, samarbete och en lång rad lokala översättningsträffar över hela världen.

Denna gång hade vi ingen översättarträff i Sverige, men språket svenska var ändå väl representerat. Av totalt 46663 strängar som översattes under detta dygn var 1012 strängar för svenska översättningar; 12 av totalt 364 genererade språkpaket (för t.ex. olika teman och/eller tillägg) avsåg svenska översättningar! Vi tackar er som bidrog.

Under den närmaste veckan går det utmärkt att titta på inspelningar av videopresentationerna från WordPress Translation Day via projektets webbplats https://wptranslationday.org/. Om du t.ex. utvecklar teman eller tillägg finns det flera inlägg som kan vara värdefulla att ta del av. Dessa videoklipp kommer att bearbetas och så småningom göras tillgängliga via https://wordpress.tv/, men passa gärna på att kolla redan nu.

Även om WordPress Translation Day nu är över för denna gång är du givetvis välkommen att delta i det ständigt pågående arbetet med att anpassa WordPress för användning på svenska. Det finns tusentals teman och tillägg som bara väntar på att översättas. Dessutom kan det vara värdefullt att se över många befintliga översättningar för att städa bort stavfel, korrigera terminologi och förtydliga.

Om du vill hjälpa till med översättning av WordPress kärna, tillägg och/eller teman till svenska bör du läsa https://wpsv.se/engagera-dig/stilguide-for-oversattningar/. Där hittar du information som hjälper dig att snabbt komma igång.

WordPress 5.2 – releasekandidat ute nu

WordPress version 5.2 har nu nått stadiet RC1 och kan hämtas här. Själva utgåvan planeras till 7 maj (eller snarare natten mot 8 maj för oss i Europa).

För dig som utvecklar teman eller tillägg är det alltså hög tid att kolla hur dina alster klarar sig tillsammans med denna nya version.

Några av nyheterna i denna utgåva:

”Hälsokontroll för webbplatsen” – Två nya sidor: en sida med olika tips på saker att tänka på för just din webbplats, och en sida med teknisk information om webbplatsen som kan komma väl till pass när du ber om hjälp med webbplatsen t.ex. via supportforumen. Det här är funktioner som flyttat in från WordPress-tillägget ”Health Check”. Det finns ändå god anledning att använda detta tillägg även fortsättningsvis, eftersom det dessutom innehåller en rad användbara verktyg, bland annat för felsökning.

”Räddningsläge” – Vissa typer av programmeringsfel i tillägg eller teman har hittills inneburit att man bara får upp en tom sida när man besöker webbplatsen (WSOD – White Screen Of Death). Fram tills nu har det enda sättet att lösa sådana problem varit att vidta olika operationer mot webbplatsens filsystem, vanligtvis med hjälp av ett FTP-program, något som kan verka skrämmande och besvärligt för en vanlig WordPress-administratör som kanske aldrig tidigare kommit i kontakt med dessa verktyg.
WordPress 5.2 introducerar ”räddningsläge”. När ett fel av denna typ inträffar kommer en WordPress-administratör i vissa fall att kunna få liv i webbplatsen igen med hjälp av något som skulle kunna betecknas som ”säkert läge”. Om räddningsläget går att aktivera bör du som administratör få ett e-postmeddelande med instruktioner och en speciell länk för aktivering av räddningsläget. (Innan du klickar på den länken ska du självklart kolla noga att URL:en verkligen leder till din webbplats!)

Höjt lägsta-krav på PHP-version. WordPress är huvudsakligen skrivet i programmeringsspråket PHP. Webbservern där du använder WordPress behöver alltså köra PHP. Visste du att WordPress 5.1 fortfarande går att köra på PHP version 5.2, som släpptes 2006 och officiellt inte har fått några säkerhetsuppdateringar ända sedan 6 januari 2011!
Nu har utvecklarna bakom WordPress bestämt sig att slå ett slag för säkrare och snabbare webbplatser och höjer därför ribban. För att kunna uppgradera till WordPress 5.2 behöver din webbserver köra lägst version 5.6.20 av PHP. (Även PHP version 5.6 och 7.0 har faktiskt slutat att få säkerhetsuppdateringar. Om du ändå måste uppdatera din PHP-version bör du gå direkt till åtminstone version 7.2.)
För utvecklare av teman och tillägg innebär detta att de kan börja använda modernare kommandon och strukturer i sin PHP-kod.

Ny hook. Om du utvecklar teman bör du kolla upp detaljerna kring en ny hook som du bör lägga in i ditt tema för att göra det möjligt för tillägg att lägga in kod som ska köras direkt efter taggen body.

Det finns mer. Ovanstående är ett axplock av de största nyheterna. Men du hittar ännu mer i https://make.wordpress.org/core/2019/04/16/wordpress-5-2-field-guide/
Där hittar du t.ex. nyheter kring blockredigeraren.

Utvecklare och testare: WordPress 5.2 beta 1 har släppts

Den första beta-versionen av WordPress 5.2 har just släppts.

Förutom rättelser av en rad fel på olika håll i WordPress-kärnan, inte minst inom blockredigeraren, innehåller den flera nyheter:

  • Några nya block som kan vara intressanta:
    – Ett RSS-block
    – Ett block för inbäddning av Amazon Kindle-innehåll
    – Ett sökblock
    – Ett kalenderblock och
    – Ett block för ”etikettmoln” (navigering på ämnesområden)
  • Möjlighet att välja vilka block man vill ha tillgängliga inne i redigeraren
  • Hälsokontroll för WordPress-installationer (Delar av tillägget ”Health Check” flyttar alltså in i WordPress-kärnan nu.)
  • Hjälpmedel vid ”vit sida”: Om webbplatsen av någon anledning har slutat fungera kommer du som administratör i vissa fall att kunna väcka liv i webbplatsen igen utan att behöva ”trolla” med FTP och andra verktyg.

Värt att notera är att lägsta PHP-version som WordPress 5.2 kommer att kunna köras på är PHP 5.6. Ganska snart kommer denna lägstagräns att lyftas en gång till, upp till PHP 7.1. Mer information om varför detta görs finns i https://make.wordpress.org/core/2018/12/08/updating-the-minimum-php-version/
Mer information om vad PHP är och hur du uppdaterar finns på svenska: https://sv.wordpress.org/support/update-php/

Med andra ord: Om du vill hjälpa till med tester för att hitta fel eller om du arbetar med utveckling av teman och tillägg (i synnerhet sådana som registrerar nya block), finns det all anledning att provköra denna beta-version. Men tänk på att versionen ännu inte anses stabil och att du inte bör använda den på skarpa webbplatser i produktion.

Lanseringen av version 5.2 planeras för närvarande till slutet av april.

Information om hur du testar, och även mer teknisk information om denna beta-utgåva, finns på engelska: https://wordpress.org/news/2019/03/wordpress-5-2-beta-1/